Jornada de Difusió del Decret 192/2023

Ahir, durant la Jornada de Difusió del Decret 192/2023, el Sr. Alcoba, Director General d’Indústria, va anunciar l’inici d’una nova etapa per apropar la seguretat industrial a la ciutadania.

El Sr. Alcoba va explicar que el principal objectiu d’aquest decret és homogeneïtzar, simplificar i clarificar la normativa en relació amb la legislació espanyola i europea. Com a segon objectiu, el decret estableix la constitució del Consell Assessor per garantir la transparència. Aquest òrgan consultiu es reunirà cada sis mesos i ajudarà a definir les línies bàsiques de la política de Seguretat Industrial (SI). El decret especifica la composició, les funcions i el funcionament del consell, i s’haurà d’elaborar un règim intern per assegurar-ne l’efectivitat.

El tercer objectiu és garantir la seguretat jurídica, derogar moltes disposicions anteriors. El quart objectiu és oferir millores de seguretat en temes específics. Finalment, el cinquè objectiu està vinculat al Pacte Nacional per la Indústria, aprovat el 2022, que inclou l’aprovació d’aquest decret com una de les seves mesures principals.

A continuació, va intervenir el Subdirector General, Sr. Hernández, que va posar èmfasi en la gestió de la seguretat industrial.

Durant les diferents ponències, es va destacar la importància de difondre la normativa, fomentar la cultura de la SI, i promoure el control i la col·laboració públic-privada.

Una notícia rellevant és que el Pla Estratègic estarà redactat a finals d’any o a principis del 2025 per incrementar la transparència. Es tracta d’un pla a quatre anys vista, amb objectius assolibles i activitats concretes a definir a curt termini. També es desenvoluparan plans sectorials d’inspecció, terminis d’actuació, indicadors, etc.

També es va remarcar l’obligatorietat dels titulars de presentar una Declaració Responsable signada pel propietari abans de la posada en servei de la instal·lació. S’ha de realitzar el manteniment durant tota la vida útil de la instal·lació i passar les inspeccions corresponents. Els titulars han de conservar la documentació durant tota la vida útil, mentre que les empreses de manteniment han de conservar-la durant deu anys des de la posada en marxa del servei.

Pel que fa al registre, sense pagar la taxa, no es té accés al RITSIC. Només es registren aquelles instal·lacions que ho demana el reglament. Totes les dades declarades responsablement queden en el sistema, fet important per al control posterior.

Finalment, cal destacar que la reglamentació actual dels ascensors conviurà amb la reglamentació estatal i la catalana fins a l’1 de juliol.

Per a més informació, consulteu la documentació de totes les ponències, que estarà pròximament publicada a la web del departament d’Empresa i Treball